01-11-2022
Keurmerk Veilig Ondernemen - De rol van de brandweer!

Als ondernemer loop je grote kans op schade door criminaliteit en onveiligheid zoals diefstal, vernieling, ondermijning en brandstichting. En hoe voorzichtig je ook probeert te zijn, toch ben je vaak nog afhankelijk van andere mensen of factoren om je heen. Alleen je eigen bedrijf beveiligen is niet genoeg meer. Daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om samen te werken met de overheid of andere ondernemers in de buurt, door middel van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)


Het KVO is een instrument; een keurmerk. Het heeft als doel samen met andere ondernemers, de gemeente, politie en brandweer (Veiligheidsregio) en eventuele andere partijen overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer op het bedrijventerrein aan te pakken, zodat de niet alleen jouw eigen bedrijf, maar ook het omliggende bedrijvengebied schoon, heel en veilig is en blijft.


Deze onderlinge samenwerking wordt schriftelijk vastgelegd in een convenant. Het opstellen van een samenwerkingsconvenant is één van de voorwaarden voor het behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.


Het convenant wordt vervolgens door alle partners ondertekend. Ondernemers, gemeente, politie en brandweer en eventueel andere partijen kondigen hiermee af dat zij, binnen de certificatiestructuur van het KVO, gaan samenwerken. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het brengt voor alle partijen verplichtingen met zich mee.


De rol van de brandweer

De brandweer (Veiligheidsregio) is betrokken bij de veiligheid in een winkelgebied en op bedrijventerreinen. Denk aan repressie (uitrukken), toezicht, preventie en advies.

We geven inzicht in de bestaande en potentiële risico’s. Door de 112- meldingen binnen het bedrijvengebied te analyseren en aan te leveren. Maar ook door het deelnemen aan de dag- en avondschouw, waarbij we tijdens een fysieke controle op het terrein rondom de bedrijven letten op (brand)onveilige situaties, ondernemers hiervan bewust maken en advies geven ter verbetering van de veiligheid. Daarnaast geven we op verzoek voorlichting en leveren we input op het gebied van (brand)veiligheid aan voor nieuwsbrieven en ondernemersplatformen etc.


Brandveiligheid bij ondernemingen

Veel ondernemers denken dat de brandweer hun bedrijf komt redden zodra er brand is. Uiteraard doet de brandweer zijn uiterste best om de brand te blussen, maar wanneer de brandweer na een melding is aangekomen is veelal niet meer mogelijk dan wat bij de bouw van het pand eigenlijk al bepaald is. De brandweer doet wat zij kan. Heel vaak kan de brandweer echter niet meer doen dan het brandende gebouw met de inhoud gecontroleerd laten uitbranden en aangrenzende panden nathouden.


Wat kan de brandweer voor uw bedrijf doen?

Om brand, en alle ellende die hierbij komt, te voorkomen is brandpreventie van groot belang. Veel is geregeld in wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld keuringen van brandblussers en afspraken over meldinstallatie (BMI). Maar ook al is 'alles voor elkaar', échte preventie is voorkómen van brand en dat begint vóór de brand met risicobewustzijn. Ook hierbij kan de brandweer u zeker helpen.

Veiligheidsregio Fryslân, waaronder de brandweer valt, helpt en adviseert bedrijven met een verhoogd risicoprofiel, de zogenaamde BRZO-bedrijven. Deze bedrijven vallen onder het ‘Besluit risico's zware ongevallen’. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen in opslag heeft. Bent u geen BRZO-bedrijf, dan kunt u voor veel informatie over veiligheidsonderwerpen terecht bij uw eigen brancheorganisatie. Op de site van uw brancheorganisatie vindt u onder andere informatie over bedrijfshulpverlening, calamiteitenplannen en keurmerken. Op de site van het ondernemersplein staat een overzicht van brancheorganisaties. Elke werkgever is overigens wettelijk verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) te organiseren. De BHV-verplichting staat in de Arbowet.


Risico-inventarisatie & evaluatie

Volgens de Arbowet is elke werkgever ook verplicht om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) te maken. Meer informatie hierover vind je op het Arboportaal.


Meer weten over brandveiligheid?

Wilt u meer weten over maatregelen die u kunt nemen om de brandveiligheid te verhogen? Kijkt u dan eens op https://ondernemersplein.kvk.nl/maatregelen-of-vergunning-voor-brandveiligheid.

Wilt u meedoen met een brandoefening om bijvoorbeeld de ontvluchting binnen uw bedrijf te testen of u heeft specifiek vragen over brandveiligheid binnen uw bedrijf? Wij denken graag met u mee! U kunt contact opnemen met Jos van der Kooij (j.vdkooij@brandweerfryslan.nl of 06-46063872), contactpersoon binnen het KVO namens de brandweer. We bekijken graag met u wat de mogelijkheden zijn.